Kuinka valita oikea pöytälamppu?

Laadukas pöytälamppu voi auttaa vähentämään silmien rasitusta, mikä helpottaa tehtäviin keskittymistä ja lisää merkittävästi tuottavuutta. Olemme laatineet pikaoppaan, jota kannattaa pitää mielessä ostaessaan pöytälamppua.

Koska pöytälamput vaativat usein pitkiä tunteja istumista niiden valossa, on hyvä harkita, mitä vaatimuksia niiden tulisi täyttää ennen kuin hankit yhden varmistaaksesi niiden mahdollisimman suuren hyödyn. Pöytälamput ovat monipuolistuneet ajan myötä, ja joskus oikean valitseminen voi olla haastavaa valtavan valikoiman joukosta.

PÖYTÄLAMPUN TYYPIT

Pöytälamput voidaan luokitella neljään tyyppiin niiden käyttämän valonlähteen perusteella:

Hehkulamppupöytälamput

Hehkulamput käyttävät perinteisiä hehkulamppuja, jotka tuottavat valoa lampun sisällä olevan filamentin lämmöstä. Tämäntyyppinen lamppu tarjoaa lämmintä, hieman kellertävää valoa, mikä tekee siitä erinomaisen valonlähteen ilta-aikaan, koska se luo kodikkaan ilmapiirin. Hehkulamput kuluttavat kuitenkin merkittävästi enemmän energiaa verrattuna muihin valaisimien tyyppeihin, ja niiden käyttöikä on suhteellisen lyhyt.

Halogeenipöytälamput

Nämä lamput ovat erinomaisia, jos toimintasi vaativat paljon lukemista työpöydällä. Halogeenilamppu tarjoaa kirkasta, luonnollista valoa, mikä helpottaa painetun tekstin keskittymistä, sillä sen kirkas valo vähentää silmien rasitusta. Halogeenilamppu kestää noin 2-3 kertaa pidempään kuin tavallinen hehkulamppu. Yksi halogeenilamppujen ainutlaatuisista ominaisuuksista on, että ne kuluttavat 10-20% vähemmän energiaa kuin tavalliset hehkulamput.

Loistevalopöytälamput

Loisteputkipöytälamppu tarjoaa tasaisen valaistuksen erittäin luonnollisella valolla koko valaistun alueen läpi. Loisteputket ovat erittäin tehokkaita – ne kestävät lähes 11 kertaa kauemmin kuin hehkulamput. Loisteputket tuottavat lämpöä vain noin 30%.

LED-pöytälamput

LED-valaistus tuottaa huomattavasti vähemmän lämpöä kuin kaikki muut yllä mainitut valonlähteet. LED-pöytälamput edustavat uuden aikakauden pöytälamppuja. LED-valot ovat yleensä suuntaavia, mikä tarkoittaa, että ne tuottavat kohdistetun valonsäteen eivätkä levitä valoa kaikkiin suuntiin. LED-valaistus valaisee työalueen heijastamatta tai häikäisemättä. LED-valon käyttöikä voi olla jopa 50 000 tuntia. Vaikka LED-pöytälamput voivat olla hieman kalliimpia, ne ovat myös energiatehokkain valaistusvaihtoehto.

PÖYTÄN KOKO JA LAMPUN SIJOITTAMINEN

Trendikkäät työpöydät voivat olla melko pieniä, ja perinteisen työpöytävalaisimen asettaminen niille perinteisellä suunnittelulla voi olla haasteellista, varsinkin nuoremmille opiskelijoille, jotka tarvitsevat tilaa muistikirjoille, oppikirjoille, värikynille, viivoittimille ja kaikille muille ahkeran opiskelijan tarvikkeille pienelle pinnalle. Siksi valaisinta etsittäessä on tärkeää ajatella tarkasti, missä valaisin sijoitetaan, ja varmistaa, ettei se vie liikaa arvokasta työtilaa. Pienempiin pöytiin on suunniteltu tilaa säästäviä pöytävalaisimia. Tehtävävalo voidaan myös kiinnittää pöydän tai hyllyn reunaan tilan säästämiseksi. Kultainen sääntö työpöytävalaisimen sijoittamisessa on asettaa lamppu oikeakätisille vasemmalle puolelle ja vasenkätisille oikealle puolelle. Tämä vähentää varjojen määrää työalueella. Toinen suositus on sijoittaa lamppu noin 34–90 cm etäisyydelle työalueesta. Monilla nykyisillä pöytävalaisimilla on säädettävät jalat, jotka mahdollistavat valonlähteen säätämisen ihanteelliseen korkeuteen.

VALON VOIMAKKUUS, LÄMPÖTILA JA VÄRIN TOISTAMINEN

Tutkiessamme valojen teknisiä tietoja näemme erilaisia yksiköitä, kuten Kelvin (K), joka ilmaisee valon lämpötilan; lumens (lm), joka ilmaisee valon määrän; Lux (lx), joka ilmaisee valon voimakkuuden, ja myös CRI (Color Rendering Index eli värien toistoindeksi). Kaikki nämä ilmaisimet ovat tärkeitä pöytävalaisinta valittaessa.

Riittämätön valo rasittaa silmiä, kun taas valon värintemperatuuri vaikuttaa hyvinvointiin – keltaisen sävyinen valo edistää melatoniinin eritystä, mikä on unen kannalta välttämätön hormoni, tekee uneliaaksi. Jos melatoniinia aletaan erittää ennen oikeaa nukkumaanmenoaikaa, sitä voi puuttua nukkumaanmenon hetkellä, mikä voi pitkällä aikavälillä johtaa kroonisten unihäiriöiden kehittymiseen. LED-valoissa valon voimakkuus asetetaan valon lämpötilan mukaan – korkeampi K mahdollistaa matalamman lx:n. Toimintoihin, jotka vaativat keskittymistä, valon K:n tulisi olla vähintään 4000K.

Värin toistoindeksi (CRI) määrittää valon kyvyn erottaa värejä esineistä, jotka ovat samankaltaisia kuin luonnonvalossa.Värin toistoindeksiä mitataan asteikolla 0–100 – mitä alhaisempi indeksi, sitä heikompi valon kyky erottaa värejä, eli sitä heikompi valon laatu on. Pöytävalaisimen CRI:n tulisi ehdottomasti olla yli 80; CRI >90 voidaan katsoa erittäin laadukkaaksi, ja tällaisen valaisimen värintoiston kyky on lähes verrattavissa päivänvaloon.

PÖYTÄLAMPUJEN TOIMINNALLISUUS JA SUUNNITTELU

Ennen lampun ostamista kannattaa harkita sen erilaisia käyttötapoja. Monilla nykyaikaisilla lampuilla on myös himmennintoimintoja ja muita valaistustoimintoja, jotka tekevät lampuista monikäyttöisiä. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos työpöytä sijaitsee avoimessa tilassa, ja ihanteellinen valaistus työlle (1000–3000 lumenia) on liian kirkas rentoutumishetkiin. Tässä tapauksessa on hyvä, jos valon voimakkuutta voidaan säätää. Monitoimiset pöytälamput huomioivat myös lampun ulkonäön – on olemassa pöytälamppuja, joiden suunnittelu on koristeellinen tarvittaessa myös koristeellisina valoina. Monet koristeelliset pöytälamput ovat myös hyviä tehtävävaloja.

Jos tarvitset apua oikean pöytälamppun valitsemisessa, ota yhteyttä konsultteihimme.

Tutustu kirjoituspöydän lamppuihin verkkokaupassamme.

Monet koristeelliset pöytälamput toimivat myös hyvinä työvaloina.

Jos tarvitset apua oikean pöytävalaisimen valitsemisessa, ota yhteyttä konsultteihimme.