Puhutaan sisätilojen valaistuksesta sisustussuunnittelijan kanssa

Interiöörin onnistunut valaistus ei välttämättä olekaan niin yksinkertaista kuin aluksi saattaa näyttää. Usein saatat kohdata tiloja, joissa valo suuntautuu suoraan kasvoillesi tai työpöydällä ei ole tarpeeksi valoa. Toinen erillinen kysymys on design – mitä voidaan tehdä varmistaaksemme, että kotiin valitut lamput ja valaisimet näyttävät tyylikkäiltä ja maukkailta vielä vuosienkin kuluttua. Esitimme muutaman kysymyksen Kadrin Kalvetille, kokeneelle sisustussuunnittelijalle, joka uskaltaa suositella ratkaisuja, jotka toimivat aina, ja kiinnittää huomiota yleisiin virheisiin, jotka voidaan helposti välttää.

MITEN KÄYTTÄÄ VALOJA AVOTILASSA, JOKA TARVITSEE TOIMIA MONIEN TEHTÄVIEN KANSSA – TYÖSKENTELY TIETOKONEELLA, RUOKAILU, LEPÄÄMINEN?

Suunniteltaessa lamppuja ja valoja tulee ensisijaisesti ottaa huomioon tilan käyttötarkoitus. Ihanteellisesti tämä tulisi ottaa huomioon jo rakennusvaiheessa. Tällöin vältetään ikävät yllätykset myöhemmin – esimerkiksi se, että valaisin, joka on tarkoitettu ruokapöydälle, on 20 cm epäkeskeisesti sijoitettu, tai että keittiö, jossa tarvitaan eniten valoa, on täysin pimeä. Ei ole kauan siitä, kun yleinen käytäntö oli vain ripustaa lamppu huoneen keskelle. Kuitenkin sekä tilat että valaistustyypit ovat muuttuneet, ja paljon uusia ratkaisuja on lisätty. Jos avotilan eri käyttötarpeet ovat jo tiedossa – kuten ruokailu, työskentely, nukkuminen jne. – tulee näiden vyöhykkeiden tärkeimpien toimintojen olla huomioitu. On tärkeää luoda hyvä yleisvalaistus, mutta myös tärkeää on valaista erikseen keskeiset kohdat, jotta valoa voidaan jakaa ryhmiin halutusti. Uskon, että jokaisen todella hyvän valaistusratkaisun takana on hyvin suunniteltu yleisvalaistus, joka ei häikäise. Vyöhykkeillä, joissa rentoutuminen on yleisempää (makuuhuone ja olohuone), on suositeltavaa valita lamput ja valot, joiden kirkkautta voi säätää. Lattiavalaisimet tai pöytävalaisimet soveltuvat myös rentouttavan ilmapiirin luomiseen. Olohuoneeseen on hyvin helppo luoda kodikkuutta ja lisävaloa lattiavalaisimen avulla.

MITEN INTEGROIDA ERI TYYPPISET VALAISIMET? MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON VALINTOJA TEHTÄESSÄ?

Pidän kiskovaloista. Ne ovat melkein huomaamattomia elementtejä katossa, jotka voivat tarjota täydellisen yleisvalaistuksen ja suunnata valokeiloja valaisemaan tarvittavia yksityiskohtia. Yksi kätevä ominaisuus kiskovaloissa on, että jos valaistusratkaisua tilassa ei ole suunniteltu hyvin etukäteen, tämä järjestelmä voi tuoda valoa juuri sinne, missä sitä tarvitaan, ja sitä voidaan käyttää myös kattoihin, joissa upotettavat valot eivät aina sovi. Myöhemmin siihen voidaan lisätä erilaisia riippuvalaisimia, seinävalaisimia jne., jotka sitten sopivat kyseiseen huoneeseen ja antavat sille halutun suunnitteluidean. Jotta saavutettaisiin johdonmukainen harmoninen lopputulos, huoneessa käytettävien valaisimien tulisi olla samasta ”perheestä”. Mutta muuten tulisi noudattaa samaa tyyliä ja pitäytyä metallin, lasin tai muiden materiaalien sävyssä. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö voisi käyttää näyttävää valaisinta, joka muodostuu huoneen ”helmeksi”; kuitenkin tällöin muiden huoneen valaisimien tulisi jäädä taustalle ja pysyä melko huomaamattomina.

VOITKO KOROSTAA MITÄÄN KIRJATTOMIA SÄÄNTÖJÄ, KUN VALITAAN VALAISIMIA, JOTKA NOUDATETTUINA LUOVAT HARMONISEN TILAN?

Todennäköisesti ei ole olemassa tiettyä muotoa tai tyyppiä valaisimelle, joka toimii jokaisessa suunnittelussa, tai en voi osoittaa sitä. Sen sijaan kaiken tulisi toimia yhdessä ja luoda harmoninen kokonaisuus. Sinun ei aina tarvitse tavoitella trendejä kaikessa, vaan varmista, että asiat sopivat yhteen. Sinun tulisi myös harkita, mitä sävyä yksityiskohdissa käytetään kokonaisvaltaisessa sisustussuunnittelussa ja integroida tämä sävy valaisimiin. Esimerkiksi, jos mustat yksityiskohdat ovat edelleen trendikkäitä, valaisimessa voisi olla musta vivahde, kuten metalliosia tai johtoa. Yleensä valaisimissa käytetään samoja materiaaleja kuin nykyisin suositaan kokonaisvaltaisessa sisustussuunnittelussa – marmoridetaljeja, metallia ja luonnonmateriaaleja. Muotojen tulisi olla pikemminkin pyöreämpiä ja pehmeämpiä. Lisäksi varmistaaksesi, että valitut valot ja lamput välittävät kodikasta valoa kotona, oikea valonlähteen sävy tulisi valita. Kotona sen tulisi olla lämpimämpi ja pehmeämpi, jotta kokonaisvaikutelma on lempeämpi ja miellyttävämpi.

ONKO OLEMASSA PERIAATETTA, JOTA IHMISET TAIPUVAT RIKKOMAAN, JOTAIN MITÄ NÄET KOTEISSA SISUSTUSSUUNNITTELIJANA JA MIKÄ ÄRSYTTÄÄ SINUA?

Vaikka tämä ei liity valaisimien tyyliin, on ärsyttävää, kun yhdessä huoneessa käytetään hyvin erilaisia valon lämpötiloja. Uskon, että kodin valaistuksen tulisi olla melko lämmintä, eli 2700-3500K. Esimerkiksi oleskelutiloissa se voisi olla 3000K ja kodinhoitohuoneissa sekä keittiön työtasoilla 3500K. Valoja ostaessa tulisi ottaa huomioon huone, johon valaisin tulee asentaa. Usein vasta kotona huomataan, että valaisin on liian pieni eikä tarjoa tarpeeksi valoa, tai korkeisiin kattoihin se ei riitä riippumaan tarpeeksi alhaalla jne. On huomioitava, että uuden lampun ostamisessa yhtenäiseen sisustukseen se tulisi sopia kaiken muun kanssa. Uudelleen tulisi kiinnittää huomiota metallin ja lasin sävyyn sekä yleiseen tyyliin. Tulee myös varmistaa, että riippuvalaisin ei roiku pelkästään keskellä kattoa vaan sen alla on jokin huonekalu. Kattoon kiinnitetyt valaisimet sopivat yleisvalaistukseen – upotettavat valot, kisko- tai flush-kiinnitysvalaisimet.

MITÄ IHMISET ODOTTAVAT SINULTA VALAISTUSRATKAISUJEN SUHTeen? ONKO ODOTUKSIA JA HALUJA, VAI JÄÄKÖ VALAISTUSKYSYMYS TAUSTALLE?

Valitettavasti sähkömiehet jätetään usein vielä tuomaan se johto vain ”jonnekin”, eikä asioita harkita syvällisesti ennen kuin valaisimia valitaan, jolloin ongelmat tulevat ilmi. Uskon, että valaisimien sijainnit ovat edelleen yksi tärkeimmistä vaiheista sisustussuunnitteluprojektin alussa, koska valon avulla koko sisustus herää eloon ja oikeat vyöhykkeet saavat oikean määrän valoa. Yksityisasiakkaat, jotka ovat jo turvautuneet sisustussuunnittelijan apuun, ovat todennäköisemmin valmiita luottamaan ja antamaan heidän ajatella myös teknisesti. Kun on kyse valojen valinnasta, prosessi on sama kuin huonekalujen ja muiden yksityiskohtien kanssa – ideoita kerätään Instagramista ja Pinterestistä, ja on ollut tapauksia, joissa suosikkivalaisin määrittää koko sisustuksen.

Voit tutustua Kadrinin suunnittelemiin sisätiloihin ja tarvittaessa ottaa häneen yhteyttä hänen Instagram-sivullaan.

KÄYTETYT KUVAT: KODUINGEL

Olemme aina iloisia avustaessamme valaistusratkaisujen luomisessa ideasta toteutukseen.
Jos sinulla on ajatus kodin valaistusprojektin suunnittelusta, ota rohkeasti yhteyttä konsultteihimme, ja voimme auttaa sinua saamaan sen toteutettua.