Ulkovalaistuksen erilaiset vaihtoehdot

Kodin ympäristön suunnittelussa on merkittävä osuus ulkovalaistuksen tarkoin harkitussa suunnittelussa. Vaihtoehtoja ja valinnan varaa on loputtomasti ja jotta tässä aiheessa olisi helpompaa toimia, olemme laatineet siitä pienen yhteenvedon. Esittelemme tässä yksinkertaisempia ratkaisuja, joiden asentaminen on jokaiselle helppoa, jos tarvitset apua haasteellisemman ja erikoisemman valaistusratkaisun toteutuksessa, ovat meidän konsulttimme mielellään valmiita pohtimaan kanssasi mahdollisuuksia ja auttamaan sopivien vaihtoehtojen valinnassa.

Mistä ulkovalaiastuksen suunnittelu kannattaa aloittaa?

Ensin on kartoitettava asennuskohteen tilanne, määriteltävä ne pinnat tai alueet, joita haluat valaista. Olisi hyvä määritellä myös eri alueiden tavanomainen käyttö – onko valaisimella vain käytännön tarkoitus, mm. tien ja oven edustan valaiseminen tai tarvitaanko sitä koristeellisessa tarkoituksessa, puutarhan tai julkisivun yksityiskohdan esiin nostamiseen. Jos kodin ympärillä on alueita, joissa halutaan viettää aikaa myös auringonlaskun jälkeen, olisi hyvä tietää, millainen on valaistuksen avulla luotava ilmapiiri, mitä alueella tehdään, minkä verran eri toiminnot valaistusta tarvitsevat tms. Sen lisäksi on tärkeää, että valaistus sopisi kotitalon ja puutarhan yleisilmeeseen ja olemukseen. On iso ero, suunnitteletko valaistuksen funktionaaliseen ja nykyaikaiseen rakennukseen tai aikakauden mukaan entisöityyn maalaistaloon – molempiin kohteisiin löytyy useampi vaihtoehto. Uudet valaisimet eivät saisi poiketa kovin paljon jo olemassa olevien valaisimien muotokielestä. Tunnettu sääntö ”vähemmän on enemmän” pätee suurilta osin myös valaistusratkaisujen suunnitteluun, joten siksi on hyvä tehdä oikeita ratkaisuja jo alusta alkaen, jotta erityyppiset valaisimet muodostaisivat toimivan ja harmonisen kokonaisuuden.

Talon edusta ja julkisivut

Talon edustan ja julkisivun valaistuksessa on tärkeää varmistaa, että valo ei häiritsisi. Väärään korkeuteen sijoitettu aksenttivalaisimet tai ikkunoiden alle sijoitetut korkeammat pylväsvalaisimet saattavat aiheuttaa ylimääräistä valohaittaa. Julkisivun valaisemiseen ovat hyvänä vaihtoehtona valokeilaa pystysuunnassa jakavat valaisimet. Tähän tarkoitukseen soveltuvat sekä ylhäältä että alhaalta valaisevat valaisimet tai valaisimet, jotka jakavat valokeilan tasaisesti ylös ja alas tai hajauttavat valon pehmeäreunaisena kuvion pintaan. On myös valaisimia, joiden valokeilan suuntaa ja leveyttä voi tarpeen mukaan säätää. Julkisivun valaisemiseen on suositeltavaa valita eleettömämpi seinävalaisin, jonka valonlähde on peitetty.

Puutarhan valaiseminen

Kävelypolkujen, askelmien, näyttävän muurin tai aidan viereisten kasvien valaisemiseen soveltuvat erityisen hyvin upotetut valaisimet. Useille upotetuille valaisimille löytyvät myös meidän tuotevalikoimasta edullisemmat vaihtoehtoiset tuotteet, jotka pärjäävät funktionaalisuuden tai tehon osalta tunnettujen brändien tuotteille. Jos emme huomioi erityisvalmisteisia designvalaisimia, jotka ovat aikana kirsikkana kakussa, niin nk. piilovalaisimet ovat niitä, joilla pidät kotitalon ulkovalaistushankkeen budjetin aisoissa. Erilaiset upotettavat ulkovalaisimet ja LED-ratkaisut ovat niitä, joissa valaisimen itsensä muoto ei ole tarkoitettu toimimaan kiintopisteenä ja myös tällaisten valaisintyyppien hintahaitari on laajempi – muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon. Budjetin suunnittelussa on aina huomioitava myös mahdollisen ulkopuolisen avun tarve – monet upotettavat valaisimet edellyttävät valmistelutöitä ja isännän tai emännän taidoista riippuen mahdollisesti myös ulkopuolista apua. Pehmeän maanperän alueiden valaisemiseen soveltuvat parhaiten siirrettävät ulkovalaisimet, joiden etuna on mahdollisuus puutarhan tai ulkotilan tilanteen ja vuodenajan mukaan muokkaamiseen. Vuodenaikojen vaihtuminen vaikuttaa suuresti puutarhan yleisilmeeseen ja käyttöön, joten joustavuus on tältä osin tervetullut ominaisuus. Samalla valaisimella voi korostaa kesän aikana erilaisten näyttävien kasvien istutuksia, mutta talvella vaikka ikivihantia pensaita.

Piha-alue kuin toinen olohuone

Olkoon kesämme pitkä tai lyhyt, puutarhan omistaja haluaa hyödyntää sitä aina mahdollisimman monipuolisesti ja pitkään. Tämä tarkoittaa, että parvekkeet, terassit ja kalustetut puutarhanurkkaukset on suunniteltava mahdollisimman viihtyisiksi ja miellyttäviksi oleskelupaikoiksi, joista ei haluaisi lähteä edes auringonlaskun jälkeen. Monet tunnetut valaisinvalmistajat ovat ottaneet uuden suunnan valaisimien valmistuksessa ja uudet ulkokäyttöön tarkoitetut valaisinmallit muistuttavat usein sisätilojen valaisimia. Valaisimet ovat näin monikäyttöisempiä – saman valaisimen voi syksyn saapuessa siirtää pihalta sisätilaan. Pienemmissä pihatiloissa voi käyttää myös kalusteina toimivia valaisimia – vaikkapa siirrettäviä ulkovalaisimia, joita voi käyttää kukkaruukun alustana tai pienenä tarjoilupöytänä, joka toimii myös istuinalustana.

Vaikuttavat valopallot ja valaistut kukkaruukut

Erityisen kokoiset valopallot tai valaistut kukkaruukut, jotka on suunniteltu ulkokäyttöön, luovat erittäin miellyttävän tunnelman. Asettele valopallot pieniin ryhmiin terassille tai kodikkaaseen istuma-alueeseen puutarhassasi. Ne näyttävät koristeellisilta jopa silloin, kun ne eivät säteile valoa. Valopallot ovat saatavilla erilaisissa luonnollisissa sävyissä ja tekstuurissa, ne on helppo asentaa ja ylläpitää. Valaistuihin kukkaruukkuihin istutettavat monivuotiset kasvit tulisi istuttaa syksyllä ja huolehtia niistä talvella esimerkiksi käärimällä tai sijoittamalla ne suojaisaan paikkaan. Kuivista heinistä tehdyt kompositiot näyttävät myös erittäin vaikuttavilta.

Huom! Ulkovalaisimen hankinnassa on tärkeää huomioida on sen IP-numero – sen olisi oltava vähintään 44 tai suurempi. Veden kanssa kosketuksiin joutuvien valaisimien IP-luokka voisi olla 67 tai suurempi. Valaisimiin sopivien valonlähteiden hankinnassa olisi ennen ostopäätöstä tutkittava valaisimen teknisiä tietoja, niissä on yleensä viittaus myös valaisimeen sopivasta valonlähteestä.
Jos sinulla on ideoita kotisi valaistushankkeen laatimisen, ota yhteyttä meidän konsultteihin ja me autamme tekemään ideoista totta – lähetä viesti osoitteeseen info@light24.fi