Alumiiniprofiili – LED-nauhojen välttämätön kumppani

LED-nauhat mahdollistavat luovia valaistusratkaisuja ja ovat moderneja ja energiatehokkaita. LED-nauhojen välttämätön kumppani on alumiiniprofiilit. Alumiiniprofiilien käyttömahdollisuudet ovat loputtomat, aina keittiön kaappien valaistuksesta suuriin rakennusten julkisivuvalaistusratkaisuihin. Puhutaan lisää erilaisista profiileista.
Kuvat: Lumines Lighting

MIKÄ ON ALUMIINIPROFIILI?

Alumiiniprofiilit LED-nauhoille ovat kestäviä, onttoja tai puoliholkkisia alumiinikomponentteja, joiden pääasiallinen tehtävä on suojata LED-valoja mekaaniselta vaurioilta, mutta eivät vain sitä. Alumiiniprofiilit voivat luoda hyvin erityisiä ja näyttäviä valaistusratkaisuja sekä sisä- että ulkotiloihin, koska ne varmistavat viimeistellyn lopputuloksen, kun nauhat ovat piilotettu – näkyvissä on vain valo itse.

Alumiiniprofiileja on saatavana eri väreissä, ja niiden tarkoituksenmukaisuuden kannalta ne jaetaan neljään ryhmään: upotettuihin profiileihin, kulmaprofiileihin, pinta-asennettuihin profiileihin ja arkkitehtonisiin profiileihin.

1. UPOTETUT PROFIIILIT

Upotetut profiilit ovat erinomaisia seinien, lattioiden ja kattojen valaisemiseen sekä kaappien ja hyllyjen alivalaisuun. Upotettu profiili antaa LED-nauhalle viimeistellyn ulkonäön, mahdollistaa LED-valon diffuusion ja pehmentämisen, ja on siten hyvä lisävalonlähde.

2. KULMA-PROFIILIT

Kulmaprofiilit on suunniteltu 90 asteen kulmaan. Vaikka toinen kulma olisi vähemmän tai enemmän kuin 45 astetta, erilaiset mallit mahdollistavat valon hyvän säteilyn. Kulmaprofiilien diffuusoreilla voi luoda tasaisen valolinjan vaikutuksen. Kulmaprofiileja käytetään yleensä katto- ja lattianurkissa, mutta ne toimivat erityisen hyvin myös keittiönkaappien, hyllyjen ja kaappien alivalaisussa.

3. PINTA-ASENNETUT PROFIIILIT

Pinta-asennettuja profiileja voidaan käyttää kattoihin, seiniin, lattian reunoille, tai kaappeihin ja hyllyihin. Pinta-asennettuja alumiiniprofiileja käytetään myös tyylikkäänä ala- tai yläkaapin valaistuksena. Tämäntyyppinen profiili on hyvä valinta silloin, kun upottaminen ei ole mahdollista, mutta kaunis ja viimeistelty lopputulos halutaan silti saavuttaa. Pinta-asennetut profiilit ovat helpompia asentaa, leikata ja sovittaa yhteen. Ne sopivat erilaisiin kaupallisiin tiloihin, toimistoihin jne. Diffuusorikuoret mahdollistavat jatkuvien valolinjaratkaisujen luomisen.

4. ARKKITEHTUURIPROFIILIT

Arkkitehtuuriprofiileilla on erityyppisiä pinta muotoja, ja nämä erilaiset muodot on tarkoitettu eri käyttötarkoituksiin. Saatavana pyöreänä, litteänä ja T-muotoisena. Erilaisten muotojen ansiosta LED-nauhoja voidaan sovittaa mihin tahansa pintaan – niitä voidaan käyttää portaisiin, seiniin, julkisivujen ulkovalaistukseen jne. Mahdollisuudet ovat rajattomat, koska arkkitehtuuriprofiilit sopivat täydellisesti mihin tahansa mahdolliseen valaistusprojektiin. Arkkitehtuuriprofiilit ovat erinomaisia niille, jotka haluavat kokeilla valaistusta tai luoda ainutlaatuisia modernin näköisiä sisä- tai ulkotiloja.

MITKÄ OVAT ALUMIINIPROFIILIN EDUT?

Vaikka alumiiniprofiilin pääasiallinen tehtävä on piilottaa, suojata ja yhdistää LED-nauhat luodakseen pitkiä valolinjoja, alumiiniprofiilit tarjoavat tiettyjä lisäetuja, joista tärkeimmät ovat:

  • Alumiiniprofiilit helpottavat puhdistusta: valonlähteitä on helppo pitää puhtaina;
  • Alumiiniprofiilit mahdollistavat LED-nauhojen valon suuntaamisen valitsemalla halutun kulman omaava profiili;
  • Alumiiniprofiilit mahdollistavat tasalaatuisten valolinjojen saavuttamisen profiilien diffuusorikuorien avulla.
  • Heijastuksen yhtenäisyys: LED-profiilin diffuusori luo tasaisen pistevapaan heijastuksen. LED-diffuusoreita on saatavana maitomaisella ja ”samentuneella” pinnalla.
  • Alumiiniprofiilit suojaavat lämpövaurioilta – LED-nauhat tuottavat lämpöä (paljon vähemmän kuin hehkulamput, mutta silti tuottavat), jonka alumiiniprofiili voi imeä, suojaten pintoja lämpövaurioilta.
  • Alumiiniprofiilit mahdollistavat vakaiden ja kestävien tulosten saavuttamisen. LED-nauhan liima heikkenee ajan myötä, ja ilman profiilia nauha saattaa irrota jonkin ajan kuluttua. LED-nauhat, jotka on sijoitettu profiiliin, voidaan kiinnittää turvallisesti, ja lopputulos on pitkäaikainen ja huoletonta.

Tässä on muutamia kuvia viimeisimmästä työstämme Tallinnan hotellissa (suoritettu touko-kesäkuussa 2022).

Tässä projektissa käytettiin upotettua profiilia D, joka on varustettu LED-nauhoilla 9,6 W/m 24V, ja arkkitehtonista alumiiniprofiilia DOPIO ja LED-nauhaa 9,6 W/m 24V käytettiin seinävalaistuksessa.

Laajalla kokemuksella tällä alalla olemme aina valmiita auttamaan neuvoilla ja asiantuntemuksella toteuttamaan jopa monimutkaisimmat ja mielikuvituksellisimmat ideat sekä kokoamaan ja tuottamaan valaistusratkaisun, joka vastaa tarpeitasi.

Tutustu alumiiniprofiileihin verkkokaupassamme

Jos sinulla on idea LED-valaistusprojektin suunnitteluun, ota rohkeasti yhteyttä konsultteihimme niin autamme sen toteuttamisessa.