Fassaadi valgustamine

Kuinka valaista julkisivusi

Yksi ratkaiseva ulkovalaistuksen näkökulma, joka usein jää huomioimatta, erityisesti omakotitaloissa, on julkisivun valaiseminen. Usein valaistus rajoittuu seinävalaisimiin etuoven läheisyydessä tai terassi-alueen valaisemiseen, jolloin talon kaunis julkisivu jää korostamatta. Keskustellaan vaihtoehdoista julkisivun valaisemiseksi ja siitä, miten välttää yleisimmät virheet.

Julkisivun valaistus vaikuttaa siihen, miten rakennus koetaan. Oikein sijoitettu valaistus voi korostaa kodin parhaita ominaisuuksia ja korostaa sen ainutlaatuisuutta. Jotta julkisivun valaistus toimisi rakennuksen eduksi, on hyvä noudattaa kolmea periaatetta – yhtenäisyyttä, syvyyttä ja kohokohtia.

Yhtenäisyys

Yhtenäisyys viittaa siihen vaikutelmaan, jonka haluat luoda. Usein tämä tarkoittaa sitä, että sekä tausta, välialueet että ääriviivat tulisi valaista. On suositeltavaa välttää suuria valaisemattomia alueita, koska ne häiritsevät yhtenäisyyttä.

SYVYYS
Suunnitellessasi valaistusta hyödynnä kolmiulotteisen ympäristön tarjoamat mahdollisuudet. Sijoita valaistuselementit paikkoihin, jotka maksimoivat tilan käytön. Voit leikitellä eri valon voimakkuuksilla ja kantamilla. Tavoitteena on korostaa valaistun alueen tilallisuutta valon ja varjon avulla.
KOHOKOHTIA
Kun sijoitat valoja talon etujulkisivulle, ota huomioon kodin keskeiset kohdat. Päätä, mihin yksityiskohtiin haluat kiinnittää huomiota. Korosta kunnioitettavaa kattoharjaa kunnostetussa vanhassa maalaistalossa, kaunista kuistia tai korosta modernin huvilan tiukkaa geometriaa.

Valaisimien valitseminen

Valaisimien osalta yleisimmät julkisivuvalojen tyypit ovat kolme: maavalaisimet, jotka sijoitetaan maahan; ylöspäin suunnatut valot, jotka asennetaan ylöspäin, sekä seinävalaisimet, jotka asennetaan keskelle.

MAAVALAISIMET
Maavalaisimet ovat yleensä upotettuja tai pinnalle asennettuja valoja, jotka on tasaisesti sijoitettu talon seinälle ja valaisevat julkisivun alhaalta ylöspäin. Tämä tarkoittaa, että valo on pehmeämpää ja laajempaa seinän keskellä ja se leviää vähitellen ylöspäin. Kasvillisuuden kanssa varustetuille julkisivuille sama efekti voidaan saavuttaa maavalaisimilla, jotka on sijoitettu tukikeppeihin estämään kasveja estämästä valonsädettä.
YLÖSPÄIN SUUNNATUT VALOT

Nämä ovat yleensä upotettuja tai pinnalle asennettuja valoja, jotka on sijoitettu ulkonevien räystäiden alle tai kattoräystäiden päälle, valaisten julkisivun ylhäältä alas päin. Tämä on hyvä vaihtoehto vaakasuorien pintojen valaisemiseksi eri tasoilla – parvekkeet, terassi-alueet jne. Alaspäin suunnattu valo ei aiheuta häikäisyä.

SEINÄVALAISIMET JULKISIVULLE
Seinävalaisimet sijoitetaan yleensä julkisivun keskelle ja ne ovat pääasiassa kahdentyyppisiä – valoja, jotka jakavat säteen yhteen suuntaan tai valoja, joissa säde jaetaan kahteen suuntaan. Korkeisiin rakennuksiin on suositeltavaa valita seinävalaisin, joka jakaa valon sekä ylös että alas. On myös valaisimia, jotka jakavat säteen neljään suuntaan, antaen sille pyöreän muodon, jne.

VALON KULMA

Kaikille näille valoille on toinen tärkeä näkökohta huomioitavaksi – valon kulma tai säteen leveys. Jokaisella valolla on säteen leveys, joka ilmaistaan asteina, ja se kertoo, miten valo valonlähteestä hajaantuu. Esimerkiksi 25 asteen säde on merkittävästi kapeampi kuin 60 asteen säde. Seiniin, joissa on paljon ikkunoita, ulkonevia elementtejä tai erittäin karkeita tekstuuria, suositellaan pienempää säteen leveyttä. Suurilla sileillä pinnoilla voidaan käyttää laajempaa säteen leveyttä. On myös valoja, joilla on epäsymmetrinen tai säädettävä säteen leveys mieltymysten mukaan. Nämä valot ovat suositeltavia julkisivujen korostamiseen, koska ne mahdollistavat valonsäteen suuntaamisen suoraan kohteeseen häikäisemättä (oli valo sitten alhaalta ylöspäin tai ylhäältä alaspäin suuntaavaa).

SISÄÄNRAKENNETTU LED-TAI VAIHDETTAVA VALONLÄHDE

Valoilla voi olla vaihdettava valonlähde (yleisesti tunnettu nimellä polttimot) tai sisäänrakennetut LEDit. Molemmilla on omat etunsa. Vaihdettavien valonlähteiden vaihtoehdot ovat yleensä hieman edullisempia ja antavat sinulle mahdollisuuden valita teho tai valon värilämpötila itse. Modernissa taloissa suositaan yleensä viileämpiä sävyjä: 3500 K tai korkeampi. Lämpimämpi valo sopii paremmin rustiikkiseen tyyliin – esimerkiksi 2700 K. Sisäänrakennetuilla LEDeillä on usein korkeampi IP-luokitus, mikä tarkoittaa, että ne kestävät pidempään ulkona. Tällaisten valonlähteiden käyttöikä on tyypillisesti 50 000 palamistuntia (yli 5 vuoden palamisaika). Sisäänrakennettujen LEDien toinen suuri etu on niiden energiatehokkuus – saat parempia tuloksia pienemmällä energiankulutuksella.

Jos haluat valaista julkisivusi paremmin, ota meihin yhteyttä. Autamme sinua suunnittelemaan valaistusratkaisun, joka sopii kotiisi parhaiten, ja teemme hyvän tarjouksen täydellisestä ratkaisusta.