Loft-tyyppisen asunnon valaistus

Loft-asuntojen korkeat tilat lisäävät tilan tuntua, mutta niiden valaistus saattaa olla aikamoinen haaste – tavanomaiset valaistusratkaisut ovat usein riittämättömiä, korkeat seinät edellyttävät toisenlaista lähestymistapaa, joka auttaisi korostamaan tilan yksilöllisyyttä.

Meidän hyvä yhteistyökumppanimme KU disain jakaa omia kokemuksiaan Erwinin talon vuokra-asunnon sisustussuunnittelusta.

Valokuvat: Imre Klaasen.

“Erwinin talon vuokra-asunnot ovat loft-tyyppisiä huoneistoja korkeine kattoineen, jossa valaistuksen suunnittelu on haasteellista. Käytin tässä Globen Comet -riippuvalaisinta, jonka pitkä kaapeli mahdollistaa valaisimen juuri halutulle korkeudelle ripustamisen. Korkea tai hyvin tilavan huoneen valaisemisessa on hyvä käyttää nk. monikärkistä valaisinta, jotta valoa olisi riittävästi ja se jakautuisi koko tilaan.”

Loft-asunnon eri tilat antavat erinomaisen mahdollisuuden sellaistennäyttävien riippuvalaisimien käyttämiseen, joita vakiomallisissa asunnoissa on mahdotonta käyttää. Valaisimien muodon valitsemiseen ei ole kovin monta sääntöä – voi koroista loft-asunnon teollista ilmettä, käyttämällä katosta alas laskettavia mustia kiskovalaisimia tai luoda kontrasteja ylellisellä ja elegantilla riippuvalaisimella, joka luo koko tilaan näyttävän yleisilmeen.

Sisustussuunnittelija on löytänyt Erwinin talon vuokra-asunnossa hienon kompromissin kahden puolen välissä ja valinnut tiloihin ruotsalaisen valmistajan Globen Lightningin ripustettavan Comet-valaisimen. Tämän valaisin on olemukseltaan hyvin pelkistetty, mutta tapa, miten valonlähteet on sijoitettu tilaan, tekee siitä hyvin näyttävä ja koko tilasta hienostuneen viihtyisän. Valonlähteet on sijoitettu vinosti pitkään vaakaputkeen. Kuusi valonlähdettä tuo isoon ja tilavaan huoneeseen riittävästi valoa, joka jakautuu pehmeän tehokkaasti koko tilaan.

Comet-riippuvalaisimeen voi valita mieleisensä valonlähteet – siihen sopivat pienemmät ja isommat, opaali- tai kirkkaan lasin peittämät tai himmennettävät lamput – tärkeintä on, että ne sulautuisivat tilan yhtenäiseen muotokieleen ja ilmapiiriin.